De huidige weerschommelingen kunnen zichtbaar effect hebben op uw vijver en het vijverleven. Daarom is het van belang om de waterwaarden in uw vijver regelmatig te testen. Dit kan met behulp van teststrips, druppelsets en elektronisch meetapparatuur. Door de regenval is het met name van belang om de GH en KH waarden in de gaten te houden. Alle waterwaarden bij elkaar bepalen de totale waterkwaliteit. Onderaan deze mail vindt u een overzicht van de waterwaarden die het meest van belang zijn voor uw vijver. SIBO heeft een aantal gerenommeerde merken op het gebied van waterbehandeling en vijverbacteriën in haar assortiment. Deze helpen u om het natuurlijk evenwicht in uw vijver te bereiken, herstellen en behouden.

AquaForte Waterbehandeling
AquaForte biedt drie soorten waterbehandelingsmiddelen. Alg-Stop is een anti-draadalgenmiddel en verkrijgbaar in een vloeibare of vaste samenstelling. Daarnaast heeft AquaForte ook Oxypond in haar assortiment; een actief zuurstofpreparaat dat de celstructuur van algen aantast, waardoor ze kleiner worden of geheel verdwijnen. Het derde waterbehandelingsmiddel is BioStabil. Zoals de naam al zegt zorgt BioStabil voor een stabiel vijverklimaat.
pond support

Pond Support
Xclear Pond Support zorgt ervoor dat uw vijverwater de juiste waterwaarden heeft. Pond Support biedt een compleet assortiment aan waterbehandelings- en bacteriële producten voor vijvers, koivijvers en zwemvijvers. De producten zorgen voor een heldere vijver met een gezond leefklimaat voor uw planten en vissen.
microbe lift

Microbe-Lift
De biologische producten van Microbe-Lift houden het vijverwater schoon, gezond en helder. Het meest bekend zijn de bacteriën, die door hun effectieve werking voor een halvering van het vijveronderhoud zorgen. Microbe-Lift is in Amerika dan ook de meest gevraagde merknaam in bacteriën voor de behandeling van vijvers en oppervlaktewater.

Meer informatie over waterbehandelingsmiddelen vindt u in ons Vijvermagazine, bel ons via +31 (0)413 – 293918 of bestel direct via onze webshop.


Belangrijkste waterwaarden vijver

pH (zuurgraad): Deze waarde is van invloed op het welzijn van uw planten en vissen. De waarde dient tussen de 7 en 8,5 te liggen.

KH (carbonaathardheid): Een goede KH waarde voorkomt een sterk schommelende pH waarde. Deze waarde dient hoger dan 6 te zijn.

GH (totale / gezamenlijke hardheid): de aanwezigheid van calcium- en magnesiumzouten in het water. Aanbevolen wordt dat de waarde hoger dan 10 is.

Ammonium: De afscheiding van vissen en de afbraak van organische stoffen zorgen ervoor dat er ammonium in het vijverwater terechtkomt. Bij een te hoge pH waarde wordt ammonium omgezet in ammoniak, dat giftig is en gezondheidsproblemen van het vijverleven veroorzaakt. Deze waarde dient daarom 0 te zijn. Bacteriën zetten ammonium om in nitriet.

Nitriet: Nitriet ontstaat bij de afbraak van ammonium. Nitriet is minder giftig dan ammonium, maar kan eveneens gezondheidsproblemen in de vijver veroorzaken. De nitrietwaarde in de vijver dient daarom ook 0 te zijn. Bacteriën zetten nitriet om in nitraat.

Nitraat: Nitraat is niet giftig, maar wordt wel gezien als een ongewenste stof in de vijver. Het is een voedingsbron voor algen en remt de groei van kleine vissen. Daarnaast verhoogt het stress bij vissen. Bacteriën zetten nitraat om in stikstofgas (N2).

Share This